A1News.am-Ինչով է օգտակար ավոկադոն"
Ավոկադոյի օգտակար հատկությունները բացատրվում են նրա բաղադրությամբ: Այն չի պարունակում վնասակար ածխաջրեր և լիպիդներ, ուստի թույլատրվում է օգտագործել շաքարային դիաբետի ժամանակ: Իսկ նիհարելու համար այս մթերքը շատ կարևոր է, քանի որ պարունակում է 160 կկալ 100 գ-ում:
Բացի այդ, մրգի օգտակարությունը օրգանիզմի համար անհերքելի է.
Շնորհիվ մաննոհեպտուլոզի` բնական մոնոսախարիդի, պտուղը կարգավորում է կենտրոնական նյարդային համակարգի գործունեությունը, վերացնում է ագրեսիվությունը, բարձրացնում է աշխատունակությունը, օգնում է հաղթահարել թուլությունը և քնկոտությունը:
Միրգը նպաստում է ատամների և ոսկրային հյուսվածքի առողջության պահպանմանը, քանի որ այն պարւնակում է երկաթ և ֆոսֆոր, ինչպես նաև` կարոտինոիդներ, որոնք մասնակցում են ոսկրա-մկանային համակարգի ձևավորմանը: Բացի այդ, ֆոսֆորը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը:
Վիտամին C-ի մեծ քանակության շնորհիվ միրգը անհրաժեշտ է ուտել հարբուխային հիվանդությունների շրջանում: Այն ոչ միայն օգնում է չհիվանդանալ, այլև` արագացնում է վերականգնման գործընթացը, եթե մրսածությունը չի շրջանցել Ձեզ:
Անհերքելի է պտղի օգուտը տղամարդկանց համար, քանի որ այն համարվում է բնական աֆրոդիզիակ և կիրառվում է սեռական ակտիվության բարձրացման, սպերմատոգենեզի խթանման համար:
Ցավոք, ավոկադոն նաև ունի մի շարք հակացուցումներ.
Կարևոր է. ավոկադոյի և դրա յուղի օգտակար հատկությունները պահպանվում են, եթե օգտագործեք այն հում վիճակում: Ջերմային մշակման արդյունքում դրանց մեծ մասը ոչնչանում է: