Ում է հակացուցված ավոկադո ուտել

Medicine a1news 2022-04-15 12:49:00 1533
Հետևեք մեզ՝ Telegram-ում
spelyj-avokado-kak-vybrat_4vDTB.jpg

A1News.am-Ինչով է օգտակար ավոկադոն"

Ավոկադոյի օգտակար հատկությունները բացատրվում են նրա բաղադրությամբ: Այն չի պարունակում վնասակար ածխաջրեր և լիպիդներ, ուստի թույլատրվում է օգտագործել շաքարային դիաբետի ժամանակ: Իսկ նիհարելու համար այս մթերքը շատ կարևոր է, քանի որ պարունակում է 160 կկալ 100 գ-ում:

Բացի այդ, մրգի օգտակարությունը օրգանիզմի համար անհերքելի է.

  1. Շնորհիվ օլեյնաթթվի` ավոկադոն զգուշացնում է աթերոսկլերոտիկ վահանիկի ձևավորման մասին և նվազեցնում է արյան մեջ վատ խոլեստերինի կոնցենտրացիան:
  2. Պտղի կազմի մեջ մտնող կալիումը կարգավորում է սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքը, այդ պատճառով դրանք կարելի է օգտագործել սրտամկանի ինֆարկտի ժամանակ: Եթե հիպերտոնիայով տառապող մարդիկ ամեն օր ավոկադո ուտեն, ապա նրանց ճնշումը որոշ ժամանակ անց կկարգավորվի:
  3. Պոլիչհագեցած ճարպային թթուները, որոնք առկա են մրգի բաղադրությունում, բարելավում են հիշողությունը և զգուշացնում են աթերոսկլերոզի զարգացման մասին:
  4. Սակավարյունության դեպքում, հատկապես` երեխաների համար, օգտակար է մտնել ռացիոնում ավոկադո, քանի որ այնտեղ առկա են ցիանոբակլամին, երկաթ և պղինձ, որոնք կարգավորում են հեմոգլոբինի մակարդակը արյան մեջ: 

Շնորհիվ մաննոհեպտուլոզի` բնական մոնոսախարիդի, պտուղը կարգավորում է կենտրոնական նյարդային համակարգի գործունեությունը, վերացնում է ագրեսիվությունը, բարձրացնում է աշխատունակությունը, օգնում է հաղթահարել թուլությունը և քնկոտությունը:

Միրգը նպաստում է ատամների և ոսկրային հյուսվածքի առողջության պահպանմանը, քանի որ այն պարւնակում է երկաթ և ֆոսֆոր, ինչպես նաև` կարոտինոիդներ, որոնք մասնակցում են ոսկրա-մկանային համակարգի ձևավորմանը: Բացի այդ, ֆոսֆորը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը:

Վիտամին C-ի մեծ քանակության շնորհիվ միրգը անհրաժեշտ է ուտել հարբուխային հիվանդությունների շրջանում: Այն ոչ միայն օգնում է չհիվանդանալ, այլև` արագացնում է վերականգնման գործընթացը, եթե մրսածությունը չի շրջանցել Ձեզ:

Անհերքելի է պտղի օգուտը տղամարդկանց համար, քանի որ այն համարվում է բնական աֆրոդիզիակ և կիրառվում է սեռական ակտիվության բարձրացման, սպերմատոգենեզի խթանման համար:

Հակացուցումները

Ցավոք, ավոկադոն նաև ունի մի շարք հակացուցումներ.

  1. Չի կարելի ուտել միրգը գերզգայունության դեպքում;
  2. Պետք է ձեռնպահ մնալ պտուղներից այլ ցիտրուսային մրգերի կամ լատեքսի նկատմամբ ալերգիայի դեպքում, քանի որ հնարավոր է խաչաձև ռեակցիայի զարգացում ավոկադոյի հանդեպ;
  3. Հակացուցված է մրգի օգտագործումը կրծքով կերակրելու ընթացքում, քանի որ դրա կազմում պարունակվող ֆերմենտները կարող են առաջացնել աղիքային խանգարումներ երեխայի մոտ:

Կարևոր է. ավոկադոյի և դրա յուղի օգտակար հատկությունները պահպանվում են, եթե օգտագործեք այն հում վիճակում: Ջերմային մշակման արդյունքում դրանց մեծ մասը ոչնչանում է: 

Поделиться
Класс
Send